Wednesday, 27 February 2013

Proses Pernafasan Manusia

Setiap makhluk yang bernyawa pastinya akan bernafas, terutamanya kita sebagai manusia untuk keterusan hidup. Proses pernafasan juga dikenali sebagai proses respirasi. Apabila kita bernafas, kita akan menyedut gas oksigen dan menyingkirkan gas karbon dioksida dan juga wap air. Untuk membuktikan kita menghasilkan wap air semasa bernafas, kita perlu menghembuskan nafas keluar ke arah cermin yang sejuk. Wap air akan terhasil pada permukaaan cermin tersebut. 

Tahu tak?
Gas oksigen diperlukan oleh badan untuk memecahkan makanan untuk memperolehi tenaga. Tenaga yang diperolah akan digunakan untuk aktiviti-aktiviti proses tubuh seperti tumbesaran, penyingkiran bahan buangan dan pembinaan sel-sel badan baru. 

Proses respirassi adalah seperti berikut:


Manusia menggunakan paru-paru untuk bernafas. Oleh itu, paru-paru ialah organ pernafasan manusia.


Gambar paru-paru manusia: Paru-paru bahagian kanan dan kiriParu-paru terletak di bahagian dada manusia dan terdiri daripada tisu-tisu lembut. Paru-paru merupakan organ yang besar dan berwarna merah jambu.

Saluran sistem pernafasan manusia.Saluran pernafasan manusia ialah hidung, mulut dan trakea.

Di dalam rongga hidung terdapat bulu-bulu halus yang berfungsi sebagai penapis habuk dan zarah kecil dari udara.

Proses pernafasan manusia melibatkan proses tarik dan hembus nafas.

Semasa kita menarik nafas, dada akan naik ke atas, tulang rusuk terbuka, paru-paru mengembang, diafragma mengecut, dan udara masuk melalui hidung atau mulut. 

Udara yang disedut semasa menarik nafas mengandungi lebih banyak oksigen berbanding udara semasa menghembus nafas.

Semasa kita menghembus nafas, dada akan turun ke bawah, tulang rusuk tertutup, paru-paru mengecut, diafragma mengendur, dan udara keluar melalui mulut atau hidung.

Udara yang dihembus keluar mengandungi lebih banyak karbon dioksida berbanding udara yang disedut semasa menarik nafas.

Kadar pernafasan ialah bilangan pergerakan dada dalam satu-satu masa.
Orang yang  berbeza mempunyai kadar pernafasan yang berbeza. Ini bergantung kepada jantina mereka dan keperluan tenaga seperti seseorang memerlukan lebih tenaga jika badan mereka aktif, dan ini menyebabkan kadar pernafasan meningkat.

kredit to:
http://imzaroncikgusains.blogspot.com

3 comments: